Vermoedens van hoogbegaafdheid?

Als je jouw kind (deels) herkent in onderstaande, dan kan het zijn dat het hoogbegaafd is geboren. “O nee, geen etiketten!” hoor ik je zeggen. Dat is begrijpelijk, maar het is van groot belang je hierin even te verdiepen. Daarmee leer je jullie kind beter te begrijpen en begeleiden. Niet in de laatste plaats om te weten waarover je het hebt wanneer je op school in gesprek gaat.

Hoogbegaafde kinderen gedragen zich vaak extreem (on)aangepast, met name op school. Waar ze zich als baby/peuter razendsnel ontwikkelden, laten ze die kwaliteiten op school vaak niet zien. Ze lijken hun ‘kont tegen de krib’ te gooien of vallen juist niet op door hun perfecte aanpassing of inmiddels ontwikkelde faalangst. Vaak ook, gaan ze pas iets nieuws doen als de kans op mislukking nihil is. En als ze wel iets nieuws aanpakken, hebben ze moeite met doorzetten. Ze laten een grote mate van gevoeligheid zien, zijn opvallend begaan met wereldproblematiek of andermans problemen. Deze kinderen kunnen zich bijzonder ‘eigenwijs’ tonen en nemen niet zomaar iets aan. Ze denken ‘out-of-the-box’, zijn beelddenkers, dwalen af als je ze niet via meerdere zintuigen actief aanspreekt, stellen zich vaak op als de ‘betweter’ en/of neigen ernaar sterk de regie te nemen en te bepalen in spel.

Mijn advies is: zorg dat je geïnformeerd raakt over dit onderwerp en wacht niet tot de problemen groter worden of je kind zelfs getraumatiseerd raakt. Kom in actie en bel me op 06-11.292.069. Of zoek contact met een specialist hoogbegaafdheid. Overigens is de kans groot dat ook jij als ouder hoogbegaafd blijkt, zonder dat je het wist. Hoogbegaafdheid is immers erfelijk.


Abonneer nu op de nieuwsbrief