Systeemdynamiek en overdracht tussen ouder en kind

Ieder kind is via een onzichtbaar lijntje onlosmakelijk verbonden met familieleden, zoals een boom via de wortels met een heel ecosysteem. De verbinding tussen ouder en kind is hierin het meest krachtig, ook wanneer het contact tussen hen om wat voor reden dan ook verstoord of verbroken is.

Onbewuste krachten

Door dit lijntje is er per definitie sprake van zogenoemde ‘systemische overdracht’. Deze is te herkennen via (te) sterk gevoelde emoties en opvallend gedrag bij onszelf en onze kinderen. Familiedrama’s herhalen zich vaak van generatie op generatie. Totdat iemand bewustzijn krijgt op de onbewuste dynamiek die een rol speelt in zijn/haar leven. Dan pas is het patroon te doorbreken wat doorgaans ook direct leidt tot ander gedrag bij je kind.

Een kijkje in de spiegel

Kinderen houden ons een spiegel voor. Dat doen ze door jouw gedrag te kopiëren of juist het extreem tegengestelde te doen. Wanneer die gedragingen bij jou veel emotie oproepen, heeft je kind bij jou op het beruchte ‘knopje’ gedrukt. Zodra je dit erkent en dus in die spiegel durft te kijken, wordt je herinnert aan oude pijn of trauma. Maar door dit aan te kijken, te onderzoeken en tenslotte aan te nemen, zet je een persoonlijk proces van heling in waar je kinderen ook profijt van hebben.

Tafelopstelling

Met een tafelopstelling is die onderliggende dynamiek in jou en tussen jou en anderen zichtbaar te maken. Via het krachtige beeld dat zich op tafel laat zien en voelen krijg je een dieper inzicht en begrip van wat er werkelijk speelt. Zodra er op alle lagen bewustzijn ontstaat (dit is meer dan kennis alleen) kun je ook anders gaan kijken en handelen in specifieke situaties.

Maak je vrij

Ongewenst gedrag bij je kind is dus een signaal dat het waard is om vanuit systemisch perspectief te bekijken. Maak je vrij van de indringende effecten van systemische overdracht en ervaar vrijheid in gebondenheid met je (innerlijk) kind.

Bel vrijblijvend voor meer informatie of een afspraak voor een tafelopstelling en ervaar wat dit voor jou en jouw gezin kan betekenen.