Therapie en begeleiding voor kinderen en hun opvoeders

Kinderen tot 12 jaar (tot 18 jaar in overleg) en hun ouders, maar ook andere opvoeders en (groeps)begeleiders kunnen bij Praktijk Fitis terecht.
Als therapeut geef ik begeleiding op maat waar het gaat om de uitdagingen waar jullie voor staan in het ouderschap of zorg voor kinderen.

Ouderbegeleiding of individuele systemische consulten zijn voor elk persoon nuttig als je op zoek bent naar verklaringen of verdieping in contact met je kind, elkaar of je Zelf.

Wanneer contactherstel nodig is in de relatie tussen jou en je kind, dan nodig ik jullie uit in OK-sessies. Hierin kom je als ouder meespelen en meepraten in een sessie met je kind, waarbij ik observeer, vragen stel, de dynamiek benoem en zo actief begeleid. Spelenderwijs wordt doorgaans helder waar het wringt in het ouder-kind-contact en begeleid ik jullie naar relatieherstel.

Voor kinderen, jongeren en volwassenen

Kinderen (0 – 12 jaar)

Ouders tobben wat af met jonge kinderen die slecht slapen, eten of drinken, zich vastklampen aan de ene ouder en de ander lijken af te stoten, niet zindelijk worden, veel huilen of extreem boos reageren. Of met kinderen die niet meer naar school willen, onzeker, angstig, teruggetrokken of vaak ziek zijn. Pedagogische adviezen van consultatiebureau of intern begeleiders hebben vaak niet het gewenste effect. Logisch, aangezien de oorzaak vaak dieper zit.
Met elkaar gaan we op zoek naar de oorsprong van gedrag. Vrijwel altijd is er sprake van een complex aan factoren die maken dat een kind doet wat het doet. Deze zijn te vinden door met een holistische blik te kijken i.p.v. te focussen op het gedrag van het kind zelf of op een nieuwe pedagogische aanpak.

Tieners en pubers (13 – 18 jaar)

Tieners en pubers staan voor de uitdaging om zichzelf opnieuw uit te vinden met alle veranderingen waarmee ze fysiek en mentaal te maken krijgen.
In het voortgezet onderwijs ben je ineens weer de jongste en wordt er meer van je verwacht op het gebied van zelfstandigheid en studie. Of je gaat voor het eerst studeren of werken. Maar, hoe vindt je jouw plek in de nieuwe groep, in een nieuwe omgeving die wel of niet zo goed bij je past? En, hoe ga je daarmee om? Dan is het fijn om wat overzicht en inzicht te krijgen in samenspraak en samenspel middels integratieve therapie. Want wanneer je jezelf beter leert kennen, kun je nieuwe uitdagingen ook veel beter aan.

Ouder & kind

Als ouder wil je een goede band met je kind, maar soms lijkt het wel of je kind dat niet met jou wil. Vaak is er dan sprake van aannames over de ander die even pijnlijk als doorgaans onjuist zijn zoals: “Mama houdt meer van mijn zus dan van mij.” Of: “Het kan mijn vader niet schelen hoe ik me voel…”
Door samen te komen praten en spelen, kan onder mijn begeleiding helder worden waar het mis gaat en wat er nodig is om elkaar beter te begrijpen. Daarna is er natuurlijk werk aan de winkel. Afspraken maken en nakomen over nieuw gedrag en andere omgangsvormen met elkaar.

Integratieve therapie Culemborg

Ouders & professionele opvoeders

Als opvoeder, professioneel of niet, wordt je door kinderen herinnerd aan jouw eigen thema’s. Kinderen raken je op een manier waar je blij van wordt of juist niet. Feilloos vinden ze onze pijnplekken. Blijven wijzen naar de ander, maakt problemen alleen maar groter. En bovendien, kinderen (én volwassenen) blijven toch doen wat ze doen, totdat jij anders leert reageren of handelen.
In een systemisch consult met behulp van een familie-/tafelopstelling kijken we zonder oordeel naar jouw thema’s en naar wat zichtbaar wordt in contact tussen jou en de ander. Hierbij onderzoeken we veelal de dynamiek van jouw gezin van herkomst. Niet opgeloste meegedragen pijn, kan dan mild worden beleefd, zodat je er niet meer door wordt geleefd.

Neem gerust contact met mij op

Wijsheid komt niet altijd met de jaren; luister ook naar wat jouw kind te vertellen heeft!

Informeer vrijblijvend:
info@praktijkfitis.nl
06 1129 2069

Durf te kijken in de spiegel die je wordt voorgehouden.

Het gedrag van dit kind is jouw kans op herstel.