Een nieuw kindje!

Lang verwacht, eindelijk geboren

Het blijft een enerverend gebeuren; vader of moeder worden. Ik kan het weten, want begin dit jaar werd ik opnieuw moeder. Alleen dit keer is mijn kindje geen baby van vlees en bloed, maar in één klap volwassen, digitaal, eigentijds, overzichtelijk en uitermate handig voor smartphone of tablet. Je raadt het al, de nieuwe website van Praktijk Fitis is geboren!
Vanaf nu deel ik via deze weg mijn kennis en kunde en enerverende praktijkervaringen als Integratieve Kindertherapeut en Ouderbegeleider. De thema’s wisselen en ik zal zoveel mogelijk ingaan op reacties. Als eerste: kinderen en echtscheiding’.

Er tussenin

Menig kind, ooit liefdevol gekoesterd en verwelkomd, wordt door een echtscheiding per definitie lijdend voorwerp. En al helemaal wanneer pa en ma koste wat kost hun eigen gelijk proberen te halen. Kinderen worden niet zelden ingezet in een ex-echtelijk gevecht waardoor zij verstrikt raken in de problemen van volwassenen. Zo komen zij er tussenin te staan. Vaak gaat dit heel subtiel of zelfs ongemerkt via opmerkingen als “je moeder wilde scheiden, ik niet!” of “Wat een rotstreek van je vader, dat doet hij nou altijd!” Hieruit spreekt vooral de gevoelde pijn van de ouder. Daarmee blijft het kind zelf niet alleen in de kou staan, maar krijgt ook nog eens de emotionele last van zijn ouders te verduren. Dubbel lastig dus.

Parkeren

Hoe mooi zou het zijn wanneer je je eigen emoties kunt parkeren als je zoon zich beklaagt over de situatie. Of wanneer je dochter boos tegen je doet omdat ze zich onmachtig voelt. Want pas dan kun je horen en zien wat je kind je te vertellen heeft. Het is verleidelijk om je kind als steun te gebruiken in deze moeilijke tijden, want ze zijn er meestal graag toe bereid. Doe dit niet! Gebruik andere momenten om jouw verdriet, woede en frustratie te uiten en deel ze met een volwassene. Zo maak je ruimte voor je kind, ooit zo liefdevol verwekt en gekoesterd. En zo kun je de ouder zijn die je kind nodig heeft. Zie ook mijn artikel scheiden.

Ik nodig je van harte uit om te reageren op mijn berichten, zodat er levendige gesprekken kunnen ontstaan.

Verbonden in ouderschap,
Joke Andringa
Integratieve Kindertherapeut/Ouderbegeleider


Abonneer nu op de nieuwsbriefOver Joke Andringa

21 Juli 1966 werd ik als jongste van 4 geboren in Overberg. Het hulpverlenersvak zit me in het bloed en is met de paplepel ingegoten. Mijn ouders stimuleerden mij altijd te gaan voor wat ik zelf wilde. Het duurde overigens wel even voor ik dat wist. Na de opleiding tot Sociaal Pedagogisch Hulpverlener in 2002, leidde mijn verlangen om veel meer te kunnen betekenen voor ouders en kinderen mij naar het vak van de Integratieve Kindertherapie. In 2010 studeerde ik af aan de Academie voor Psychotherapie in Amsterdam. De nodige ervaring en life events vormden mij naar de therapeut die ik nu ben. We zijn allemaal leerlingen en leraren voor elkaar en zo leer ik nog dagelijks van iedereen waarmee ik in contact kom, klein en groot. En natuurlijk via de nodige bijscholing en literatuur. Systeemdynamiek en opstellingenwerk intrigeren mij en ik zie kinderen dan ook niet los van hun familie. Dat maakt mijn begeleiding intensief maar doorgaans ook effectief. Via familieopstellingen wordt zichtbaar en bewust wat jou al die tijd dreef in jouw handelen. Verandering begint namelijk écht bij jezelf.